Centar za edukaciju sudija i javnih tužilaca u RS, zajedno sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca u FBiH, uz podršku Ureda američkog ministarstva trgovine za razvoj privrednog prava (CLDP), u Banjaluci dana 15. i 16. oktobra 2018. godine u hotelu „Vidović“, održao je seminar iz oblasti privrednog prava na temu ugovora o prodaji u domaćem i međunarodnom pravu.

Seminaru je prisustvovalo 19 sudija iz F BiH i RS-a. Nastavak je edukacije na istu temu održane u Doboju 20./21. 09. 2017. godine.Pored eksperata iz SAD-a, gosp. Michaela Millsa, sudija Sjevernog distrikta Mississipi i prof. Louise Ellen Teitz, profesorice Pravnog fakulteta Univerziteta Roger Williams; edukatori su bili i gosp. Branka Skoko i gosp. Fatima Mrdović, sudija Vrhovnog suda F BiH. Na seminaru je temu izložio i gosp. Antonije Živković, pravni saradnik LANACO-a.

Pored pregleda zakonskog okvira i trenutne sudske prakse u BiH, radionica je obuhvatila i tri studije slučaja (Studija slučaja 1 : Problematika priznavanja izbora prava, sukob zakona, primjena ugovora, konvencija i komercijalnih principa; Studija slučaja 2- Izvršenje arbitražnih odluka - vježbe i Studija slučaja 3: Primjena CISG).


Na kraju seminara učesnicima su svečano dodijeljeni certifikati.

Projekt je omogućen sredstvima Ministarstva vanjskih poslova SAD (US Department of State)