Centar za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine je dana 27./28.10.2020. godine u saradnji sa Vijećem Evrope održalo dvodnevnu edukaciju u okviru implementacije projekta JUFREX II na temu „Krivično pravni aspekti govora mržnja“, iz oblasti ljudskih prava i krivičnog prava. Ovom kaskadnom treningu prisustvovalo je 29 učesnika, sudija, tužioca i policajaca iz Federacije Bosne i Hercegovine.

 

 

Edukatorice seminara su bile gosp. Sanja Tadić Stojisavljević, tužiteljica Okružnog tužilaštva Banja Luka, gosp. Dr.sc. Ljiljana Filipović, sudija Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine i gosp. Sandra Benčić, ekspertica Vijeća Evrope. Cjelokupna edukacija prisutnih učesnika o govoru mržnje je održana kroz studije slučaja i praksu Evropskog suda za ljudska prava kao i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. 

 

 

Obuka o krivičnopravnim aspektima govora mržnje obuhvatila je diskusiju o međunarodnom okviru u BiH, dvostruki pristup Evropskog suda za ljudska prava i relevantnu  praksu Ustavnog suda BiH. Edukatorica govorila o građansko pravnoj odgovornosti govora mržnje kroz primjer Republike Hrtvatske, te primjeni standarda Europskog suda za ljudska prava od strane pravosudnih organa. Eksperti su prezentovali i na temu krivična djela počinjena iz mržnje.

 

 

 

Przentacije, diskusija i vježbe su sprovedene poštujući propisane sigurnosne mjere zaštite od COVID- 19.

 

Registracijski obrasci

Preuzmite registracijske obrasce za 2022. godinu

Prijava

Go to top