Ustavni sud Bosne i Hercegovine, AIRE centar Program za Zapadni Balkan i Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, organizuju Petu godišnju konferenciju Pravosudnog foruma za Bosnu i Hercegovinu na temu: Harmonizacija sudske prakse u Bosni i Hercegovini - predstavljanje Izvještaja o primjeni standarda zaštite prava iz čl. II/3.b) i II/3.f) Ustava BiH, tj. čl. 3. i 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i jedinstvene Baze sudske prakse. Konferenciju će biti moguće pratiti online putem Zoom platforme.

 

 

Datum:                    Četvrtak i petak, 18. i 19. novembar 2021. godine

Vrijeme:                  Četvrtak: 10:00 – 15:30

                               Petak: 09:30 – 13:00

 

Glavni govornici:     Mato Tadić, predsjednik, Ustavni sud BiH

                              Halil Lagumdžija, predsjednik, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH

                              Matthew Field, ambasador, Britanska ambasada u BiH

                              Biljana Braithwaite, direktorica Programa za Zapadni Balkan, AIRE centar

 

Dnevni red:             https://bit.ly/3kJs0Z9

Link:                       Četvrtak: http://bit.ly/3mV1o8S

                              Petak: http://bit.ly/3c1rdxz

(Pitanja će biti moguća za učesnike koji prate konferenciju putem Zoom platforme; prevod na engleski jezik neće biti osiguran.)

Tokom prvog dana konferencije učesnicima će biti predstavljen Izvještaj o praksi sudova u Bosni i Hercegovini u pogledu prava na privatni i porodični život, dom i prepisku te praksi sudova u pogledu prava lica da ne bude podvrgnuto mučenju ili nečovječnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju. Tokom drugog dana konferencije biće predstavljena jedinstvena Baza sudske prakse koja sadrži sentence sa pratećim odlukama najviših sudova u Bosni i Hercegovini. Bazu sudske prakse je razvilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće u saradnji sa AIRE centrom i uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije.

Cilj Pravosudnog foruma je da se promoviše sprovođenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, da se podstakne saradnja između najviših sudova u kontinuiranom razvoju vladavine prava i ljudskih prava i da se pruži pomoć u procesu integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Za dodatne informacije možete kontaktirati Azru Bećirović iz AIRE centra na +387 61 355 378 ili putem e-maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Registracijski obrasci

Preuzmite registracijske obrasce za 2023. godinu

Prijava

Go to top