Dvodnevni kaskadni trening o „Primjeni zakona o zaštiti od klevete“ iz oblasti građanskog prava  za predstavnike i predstavnice sudstva F BiH okupio je deset učesnika iz Sarajeva, Mostara i Tuzle. Trening je održan u Konjicu dana 15./16.-09.2022.godine u organizaciji programa Evropske unije i Vijeća Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022““ u sklopu projekta „Sloboda izražavanja i sloboda medija u Bosni i Hercegovini“ (JUFREX).

Seminar su vodili domaći certifikovani eksperti g-đa Svjetlana Milišić Veličkovski, sudija Vrhovnog suda F BiH, g-din Smajo Šabić sudija Kantonalnog suda u Sarajevu i ekspert Vijeća Evrope g-đa Sevima Sali Terzić, viša savjetnica sudije Ustavnog suda BiH. Edukatori su koristili metode trodijelnog testa, studije slučaja, sudske prakse kroz power point prezentacije.

Postignut je osnovni cilj obuke na temu klevete a to je unapređenje sudske prakse u procesuiranju slučajeva klevete na način koji će promovirati član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i primjerima standarda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u pogledu zaštite slobode izražavanja.

 

Trening je otvorila i moderirala mr.sc. Rijalda Šabaredžović, pravna saradnica i koordinatorica projekta Jufrex II ispred Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine.

Registracijski obrasci

Preuzmite registracijske obrasce za 2023. godinu

Prijava

Go to top