Priručnik iz oblasti prava intelektualnog vlasništva je, kao i prethodni iz 2013. godine, nastao kao rezultat izuzetno uspješne saradnje između Centra za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji Bosne i Hercegovine, Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoji i Programa pomoći Odjela za razvoj tržišnog prava Ministarstva finansija i trgovine SAD-a (CLDP).

 

Grupa sudija je 2013. godine učestvovala na izradi prvog Priručnika iz oblasti intelektualnog vlasništva. Drugo, ažurirano izdanje Priručnika je i dvostruko recenzirano, a njegov izdavač je ovog puta Centar za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine. Ovaj Priručnik nastao je kao rezultat zajedničkog djelovanja sudija, profesora, stručnjaka iz privatne prakse te stručnjaka ispred Instituta za intelektualno vlasništvo.

 

Autori ovog Priručnika su Dr.iur. Iza Razija Mešević, vandredna profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Zvjezdana Antonović, sudija Suda Bosne i Hercegovine, Sreto Crnjak, sudija Suda Bosne i Hercegovine, Braco Stupar, sudija Suda Bosne i Hercegovine, Dr. Katica Artuković, sudija i predsjednica Kantonalnog suda u Širokom Brijegu, Vesna Vuletić Bebek, pomoćnica direktora Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, Dr. Haris Hasić, vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku , Adna Škamo, Mr.iur., asistentica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Antonije Živković, MA, menadžer sektora za pravne poslove LANACO d.o.o. Banja Luka.

 

Prilikom izrade Priručnika autori su koristili jedan od tri zastupljena jezika u Bosni i Hercegovini (bosanski, srpski i hrvatski), a u zavisnosti od njihovog opredjeljenja.

 

Ovaj Priručnik dopunjen je mnogobrojnim primjerima iz sudske prakse sudova u BiH, regionu i EU, te iz upravno-pravne prakse Instituta za intelektualno vlasništvo. Pored toga, Priručnik je proširen novim tematskim oblastima, koje nisu bile obuhvaćene prvim izdanjem (npr. Kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava) ili sistematizirane na ovaj način (npr. Poglavlje o postupcima ispred Instituta za intelektualno vlasništvo).

 

Na kraju ovog Priručnika se nalazi i Rječnik pojmova koji su korišteni prilikom izrade, a što je također jedna od novina u odnosu na prethodni Priručnik iz 2013. godine. 

 

 

 

Priručnik možete preuzeti OVDJE.

 

 

Registracijski obrasci

Preuzmite registracijske obrasce za 2023. godinu

Prijava

Go to top